Croissants.

                                                             











                                                                                                 Deense Luxe croissant gebakjes

Nodig:
(10 croissants)
240 gram Soezie Frans krokant meel
12 gram droge gist
5 gram basterdsuiker
5 gram zout
12 gram magarine
24 gram ei dooier
124 gram magere melk (7 graden)

Bereiding:


Deeg:
Deeg temperatuur 22 graden Celcius)
Zorg voor schone werkplek en schone handen.
Deeg kneden 8 minuten in keukenmachine (na 1 minuut het zout toevoegen)
Deeg na kneden opbollen, lang uitrollen tot mooie plak van 25 bij 14 cm. (let op overal even dik)

croissants
96 gram magarine uit de koelkast.Op 2/3 van de deegplak de stukjes boter met de duimen erop drukken.

1.Deeg in drieen vouwen het stuk zonder magarine het eerst naar binnen vouwen.
   Kwartslag draaien uitrollen tot plak van 25 x 14.
2.Weer invouwen kwartslag draaien en uitrollen tot plak van 25 x 14.
3. weer invouwen en ruim een uur laten rusten in de koelkast (ingepakt in schone theedoek)
Deeg uitrollen tot rechthoek van 60 x 18 cm.. Met mes of pizzaroller drie-hoeken snijden.
De driehoeken vanaf de lange kant inrollen (eventueel inrollen met heerlijke Frankfurter of hamkaas)
Croissants ca. 75 minutenlaten rijzen (afgedekt met theedoek en plastic)
Met stoom 15 minuten afbakken in een voorverwamde oven van 200 gr.


Luze Deense croissants.

Deeg is hetzelfde als bij de croissants.
Bij het doortoeren geen 96 maar 80 gram magarine gebruiken en extra toer geven dus drie keer toeren.
Deeg 15 minuten laten rusten in koelkast.
Uitrollen tot rechthoek van 33 x 12 cm. Met mes of pizzaroller 10 baantjes van 12 mm. snijden.

De baantjes tot een spiraal rollen en krakelingen vormen.
De modellen op een licht ingevette bakplaat leggen en 60 minuten laten rijzen.



                                Bakroom in de openingen spuiten.

Met stoom ca. 10 minuten afbakken in voorverwarmde oven van 225 graden

Af laten koelen en op de room vruchtjes leggen als laatste met hete abrikozenjam afstrijken.